

Advancing Water Reuse in the Bay Area: Exploring Opportunities and Challenges for Interagency Collaboration

Program

- 8:30-9 Registration and Breakfast
- 9-9:10 Welcome and Introductions (10 min)

9:10-9:15 Overview of the Day and Desired Outcomes (5 min)

- 1. Identify similarities and differences in issues and drivers
- 2. Recognize **opportunities for partnerships** to address current and future reuse challenges
- 3. Evaluate **the right scale(s)** (regional/subregional/local) to address these challenges
- 4. Improve **capacity for and commitment to collaboration** among Bay area agencies and utilities

9:15-9:30 Icebreaker Exercise (15 min)

9:30-10:10 Drivers and Opportunities (40 min)

- Wastewater Agency Perspective (10 min) Lorien Fono, BACWA
- Water Agency Perspective (20 min) Manisha Kothari, SFPUC and Hossein Ashktorab, Valley Water
- Regional Board Perspective (5 min) Alexis Strauss Hacker
- Importance of Collaboration and Breakout Charge (5 min) Felicia Marcus, Stanford University

10:10-10:25 Break (15 min)

10:25-11:15 Small group breakout #1: Current Perspectives on Reuse and Other Priorities (50 min)

- What are your agency's top two priorities?
 - What are the greatest water challenges you face?
 - What solutions are you considering?
- What are your thoughts about how water reuse fits into your future plans?
 - If you're not considering water reuse, why not?
- If you had a magic wand, what would you do *today* to move water reuse forward?
 - What obstacles would you remove to allow action?
 - o What support do you need to allow action?



Advancing Water Reuse in the Bay Area: Exploring Opportunities and Challenges for Interagency Collaboration

- 11:15-11:45 Report out (30 min)
- 11:45-12:45 Lunch (1 hour)
- 12:45-1:30 Overview of Findings and "Lessons Learned" in WRAP 2.16 on Overcoming Obstacles to Collaboration (45 min)
 - Governance Dave Smith
 - Regulation Felicia Marcus
 - Economics Bob Raucher
 - Management Eric Rosenblum
 - Leadership Shannon Spurlock

1:30-2:30 Small group breakout #2: Improving Reuse Capacity Through Collaboration (1 hour)

- How is your ability to form partnerships impacted by governance, regulation, economics, management, and leadership?
- Which external partnerships do you need to establish to enhance the effectiveness of your organization now and in the future for considering and advancing water reuse?
- What individuals or groups at your agency and in the broader Bay Area community need to be brought to the table to successfully implement water reuse?

2:30-3:15 Report out Leading to Plenary Discussion, Next Steps and Potential Actions (45 min)

After the breakout groups report out from their sessions, we will wrap up and put the following questions to the whole group.

- What are the actions you will commit to after the meeting?
- What would you like to see as a next step for recycled water?