

BACWA

San Francisco Bay Nutrients Symposium Series Symposium #2

"Watershed Management Case Studies"

October 6, 2014

8:00 am to 4:00 pm

Elihu M. Harris State Office Building Auditorium

1515 Clay Street, Oakland, CA. 94612

Case Study Watershed Presentations:

- 1. Chesapeake Bay
- 2. Long Island Sound
- 3. Tampa Bay
- 4. Neuse River/Pamlico Sound
- 5. Saginaw Bay & the Truckee River Watershed

Continental Breakfast (30 min – 8:00 am to 8:30 am)

8:30 am – Welcome and Opening Remarks (5 min – Dave Williams, P.E., BACWA Executive Director).

Symposium Overview and "The Watershed Perspective" (25 min – Moderator Paul Freedman, PE, BCEE, F ASCE, F WEF, LimnoTech, Inc.).

9:00 am: Case Study 1 - Chesapeake Bay Watershed

1. The Chesapeake Bay Story (30 min – Tanya Spano, Chief, Regional Water Quality Management, Metropolitan Washington Council of Governments).



2. Hampton Roads Sanitation District and the Chesapeake Bay Challenge (30 min. – Dr. Charles Bott, P.E., Hampton Roads Sanitation District).

10:00 am <Morning Networking Break> - 30 min

10:30 am: Case Study 2 - Long Island Sound Watershed

- 3. Past, present, and future of the Long Island Watershed Management Program (30 min Paul Stacey, Great Bay National Estuarine Research Reserve).
- 4. Meeting the Long Island Watershed Challenge (30 min Jeanette Brown, P.E., BCEE, F.ASCE, D.WRE; University of Connecticut)

11:30 am: Case Study 3 - Tampa Bay Watershed

- 5. Tampa Bay Watershed Program (30 min. Ed Sherwood, Tampa Bay Estuary Program).
- 6. The POTW Perspective on the Tampa Bay Watershed Program (30 min. George Cassady, P.E., Hillsborough County, FL).

12:30 pm < LUNCH> - 60 min

1:30 pm: Case Study 4 – Neuse River Watershed

7. Overview of the Neuse River Watershed Program (30 min. - Dr. Kenneth Reckhow, P.E., Duke University).

2:00 pm: Case Study 5 - Saginaw Bay & the Truckee River Watershed

8. Saginaw Bay Watershed, and the Truckee River Watershed Programs (40 min – Dr. David Dilks, P.E., LimnoTech).

2:40 pm < Afternoon Networking Break> - 20 min



3:00 pm – PANEL DISCUSSION – "The Watershed Approach: Common Challenges, Approaches, and Lessons Learned" (3:00 pm to 3:50 pm)

The panel discussion will be organized around the major themes and issues that are common to the various case studies, and how these themes are (or are not) applicable to the San Francisco Bay nutrient initiative. The panel discussion will be interactive with opportunity for the audience to ask questions and/or provide applicable comments.

Panel Moderator: Paul Freedman

Panel Members:

- Chesapeake Tanya Spano, Dr. Charles Bott
- Long Island Paul Stacey, Jeanette Brown
- Tampa Bay Ed Sherwood, George Cassady
- Neuse River Dr. Kenneth Reckhow
- Saginaw Bay & Truckee River Dr. David Dilks

Closing Comments (10 min – Dave Williams)